Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2014 16:17 - ВРЕМЕНА И НРАВИ
Автор: nikolinavalentinova Категория: Политика   
Прочетен: 1593 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 14.11.2014 16:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
              

Често се питам къде се изгуби българският дух, възпламенявал родолюбие у сънародниците ми.  Това родолюбие жертвоготовно, вдъхващо безумна смелост у българските воини, отиващи с песен на война за обединението на България. За началото на Балканската война пише френски журналист,  удивен от ентусиазма на българите: "Този народ чака да се бие, както се чака голям празник" ( Симеон Радев "Това, което видях от Балканската война").

Сега: ни воини, ни родолюбие.

През годините на соца от нас се искеше да бъдем преди всичко верни на БКП и да изказваме възхищение от всички дела на „великия СССР“.  До нас, безпартийните членове на обществото, нямащи работническо-селски произход, слухтяха партийци – доносници. В учебниците по история бяха премахнати текстове, разкриващи негативната роля на Русия, имперските й амбиции, противоречащи на българския интерес. Дори ни внушаваха, че Ботев бил комунист!? Който не е чел Ботев сигурно е вярвал. За Добруджанския герой ген. Колев – нито ред. И как да пишат за човека, сразил руските дивизии в Добруджа?!

Защитниците на времето на соца твърдят, че и сега е същото, и поради липса на аргументи си служат с обиди. След 1989 г. работих в частна компания, където ни оценяваха според работата, а не според политическите убеждения и възнагражденията бяха значителни. Можах да обиколя Западна Европа – нещо немислимо преди това за безпартиен човек.

Но последствията от извършеното посегателство върху нравите ще влачим още дълго. Това най-отчетливо се забелязва у нашите политици.

Българският нихилизъм е насаден от комунистите - русофили. Те не са и русофилите от времето на Възраждането, а съветофили. Основната и най-важна "ценност" бяха задължителните хвалби на всичко съветско. Не случайно им се отвърна пак с виц: "Советский слон - первий слон в мире.“ Комунистите обърнаха традиционните нравствени ценности на българите. С отнемането на частната собственост се появиха мързелът - нещо несвойствено на старите българи, мошеничеството, безстопанствеността.

Цеци Лилков „След преврата 1944г гордата и независима българска нация е превърната в хронично оцеляващ народ!Този народ до ден днешен,с малки изключения след "89г.,е управляван от злобни и прости хора,които и да съсипят държавата окончателно не могат именно защото са некадърни!Една група от знаещи и можещи хора би свършила това за отрицателно време и при това качествено!“ 

Mitko Dobrev: „ Всичко това произлиза от безбрежната простащина, насадена от болшевизма - основа на неговата идеология и практика - поради целенасоченото пълно разбъркване на общество, нрави, манталитет и прочие..... Нещо, от което впрочем, тук в България, още много дълго няма да можем да се отървем. За съжаление, последните 25 години многократно задълбочиха процеса, вместо да се случва точно обратното.....Очевидно заразата е ужасяващо неизлечима!! А по повод на времето отпреди 9.09.1944 - макар и роден много по-късно, чудесно си спомням взаимоотношенията на моите баби и дядовци с техните връстници, и изобщо с всички околни - културно, възпитано, почтително! Независимо от социален статус и положение..... Същото, което ще видим и днес, ако сме малко по- на запад от БГ-то - в Австрия, Германия, Швейцария, където и да е в онова, което наричаме развит и цивилизован свят.“

 




Гласувай:
5



1. kostadin - Били са нашите деди голями наивници
15.11.2014 17:37
Били са нашите деди голями наивници
цитирай
2. nikolinavalentinova - ВРЕМЕНА И НРАВИ
15.11.2014 19:52
Дедите ни са били патриоти, дипломатите - калпави.
цитирай
3. kostadin - Сигурно сега са останали само ди...
16.11.2014 13:49
Сигурно сега са останали само дипломати,защото патриотите са загинали
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nikolinavalentinova
Категория: История
Прочетен: 334805
Постинги: 137
Коментари: 265
Гласове: 544
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930